Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Θεοφάνεια στη θάλασσα...

Τα Θεοφάνεια στην θάλασσα είναι μια εξαιρετική εμπειρία.
Όταν κάποιος παρακολουθήσει την ρίψη του σταυρού σε κάποια παραλία, καταλαβαίνει την συνέχεια του εθίμου, από την αρχαιοελληνική λατρεία μέχρι σήμερα.
Ο τόπος που την παρακαλουθώ κάθε χρόνο είναι ξεχωριστός από μόνος του, γεμάτος σημάδια της παρουσίας του ανθρώπου από τα Μινωικά χρόνια μέχρι σήμερα.
Το σημείο εκείνο του Βαθειανού Κάμπου εμπρός από το ξενοδοχείο Arina υπήρξε Μινωικό νεώριο και λιμάνι, εδώ ήταν κατά την παράδοση ένας από τους τόπους που η μινωίτες κατασκεύαζαν τα πλοία της θαλασσοκρατορίας τους.
Στο ίδιο σημείο είναι εμφανή τα σημάδια της λατόμευσης πέτρας που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του γειτονικού Μεγάρου Νίρου που ανασκάφθηκε το 1918 από τον επιφανή αρχαιολόγο Στέφανο Ξανθουδίδη και άλλων κτισμάτων του γειτονικού οικισμού των Αγίων Θεοδώρων που ανέσκαψε το 1926 ο Σπυρίδων Μαρινάτος.
Είναι θαυμάσια η εικόνα να βλέπεις σήμερα, έπειτα από 3500 χρόνια, ανθρώπους να πλένουν τελετουργικά τα πρόσωπά τους μετά τον αγιασμό των υδάτων, στα ίδια νερά που οι τότε κάτοικοι χρησιμοποιούσαν για τον καθαρμό τους.


 
 
 
 
 





Creative Commons License
Οι παραπάνω φωτογραφίες χορηγούνται με άδεια Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου